Studium univerzity v Anglii

Dostat se na univerzitu v UK, obor marketing, byla jedna z mých největší životních výzev. Z člověka, který nechtěl na vysokou školu a jeho znalosti angličtiny téměř neodpovídaly ani těm středoškolským, jsem se musela stát člověkem motivovaným s certifikátem z angličtiny v ruce. A že to panečku byla několikaměsíční dřina. Klíčovým faktorem v mém rozhodování byla skutečnost, že jsem za studiem na univerzitě v zahraničí viděla nejen školu samotnou, zdokonalení cizího jazyka, ale také osamostatnění se a určitou zkoušku, jak se naučit žít v novém prostředí, kultuře, zemi.

JAK PROBÍHÁ STUDIUM NA MÉ UNIVERZITĚ?

Nejsem v pozici, kdy bych mohla hodnotit, zda je studium na zahraničních univerzitách nebo konkrétně v Anglii, kvalitnější, než-li v Česku, protože jsem nikdy vysokou školu v ČR nestudovala a zkušenost v UK mám taky jen s jednou univerzitou. Nicméně můžu říct, že mi způsob výuky na University of Liverpool (obor marketing) vyhovuje.

Hodiny i semináře jsou velmi aktivní, plné diskusí. Veškeré materiály i nahrané hodiny má člověk neustále k dispozici. Klade se velký důraz na samostudium, takže očekávejte hodně čtení knih a akademických článků a méně společné výuky (já mám cca 10 h týdně). Většina předmětů je hodnocena na základě 2 až 3 úkolů v průběhu semestru, které jsou buďto eseje, skupinové práce, praktické práce (např. vytvoření vlastní marketingové strategie, rebranding pro existující firmu) nebo třeba formou týdenních malých kvízů za pár procent a závěrečné velké zkoušky. Tohle vnímám jako výhodu, že člověk nemusí spoléhat jen na jednu zkoušku, která se mu musí povést, ale má své ohodnocení rozdělené v průběhu semestru.

Naopak velkou nevýhodou je, že na získání dobré známky máte jen jeden pokus, při druhém pokusu totiž získáte pouze 40 % na projití předmětem, i kdybyste zkoušku udělali excelentně. Třetí pokus neexistuje. Navíc známky jsou uváděny v procentech a jejich způsob používání nedává tak úplně smysl, poněvadž dostat nad 70 % (1st class) je naprosto skvělé a nad 80% je spíše zázrak, který se vám pravděpodobně ani v průběhu celého studia nepoštěstí, pokud se nebude jednat o nějaké matematické zkoušky, kde je pouze jeden správný výsledek.

Řešit kolik procent v průběhu roku získáte je důležité, protože se na to ve firmách v zahraničí skutečně hledí. Na mé univerzitě se první ročník nepočítá, druhý potom zastává 30 % mé známky na finálním diplomu a třetí odpovídá 70 %. Vyjít z univerzity s diplomem s 1st class, tedy celkově nad 70 %, je naprosto skvělé a máte otevřené dveře v podstatě do všech firem, 2:1 class je nad 60 % a také to není špatný výsledek. Například k tomu dostat se na magistra na University of Oxford je potřeba vyšší 2:1, tedy nad 65 %+.

Kromě studia univerzita nabízí nesčetné množství mimoškolních aktivit, ale hlavně skutečnou podporu v oblasti vzdělání a také pracovního prostředí. V průběhu studijního programu máte pravidelné schůzky se svým academic advisorem, který vám pomáhá dostat ze sebe to nejlepší a můžete se na něj kdykoliv s čímkoliv obrátit. Co se týče pracovního trhu univerzita své studenty spojuje s firmami během víkendových akcí, skrz on-line platformy (např. Handshake), ale také během hodin, kdy si zve zastupitele různých firem jako hosty. Zároveň také nabízí pomoc v kariérním centru, ať už jde o úpravu profesního životopisu nebo o hledání pracovních příležitostí. Mimoškolní aktivity jsou pak často zajišťovány studentskými spolky, do kterých se lze připojit a zažít skutečný studentský život se vším všudy.

LIVERPOOL = STUDENTSKÝ RÁJ

Nezapomínejte na to, že kromě kvality univerzity i lokalita hraje důležitou roli. Může to ovlivnit celou vaši zkušenost a hlavně možnosti, které v průběhu studia přichází. Liverpool je přístavní město s cca půl milionem obyvatel. Vzkvétá zde kultura, zábava a nesčetné množství příležitostí včetně těch pracovních, a tak není divu, že tisíce studentů volí studium právě zde. V centru najdete krásnou architekturu, moderní obchody, ale i mnoho barů a klubů. Pokud budete chtít, tak si zde studentský život užijete opravdu naplno.

ŠKOLNÉ, STUDENTSKÁ PŮJČKA A BREXIT

Bohužel od září 2021, kvůli Brexitu, britská vláda rozhodla, že budou pro EU studenty platit stejné podmínky, jako pro „overseas“ studenty. To znamená: vyšší školné a žádná vládní studentská půjčka (já nastoupila na univerzitu, ještě před Brexitem, a tak po dobu následujících 5 let mohu studovat za stejných podmínek jako doposud – stejná výše školného a nárok na studentskou půjčku se stejnými podmínkami splácení). Doposud byla výše školného 9250 liber/rok, přičemž půjčka mohla být v plné výši, nyní se tato cena zvedá na 10 000+ liber/rok bez šance získání vládní studentské půjčky. Jedinou možností jsou stipendia. O stipendium si mohou zažádat všichni mezinárodní studenti, kteří splňují podmínky. Každá škola jich nabízí několik a jsou pro studenty, kteří excelují akademicky nebo se věnují například nějakému sportu na vrcholové/profesionální úrovni. Některé univerzity nabízí i částečná automatická stipendia pro EU studenty. Naštěstí Anglií možnosti nekončí a třeba Irsko je skvělou alternativou, kde při splnění podmínek lze bakalářské obory studovat zcela zdarma. Další velmi využívanou možností je potom studium v Dánsku, které je pro studenty z EU zcela zdarma.

Na svou univerzitu jsem se dostala díky poradenskému centru Unilink, které aktuálně pomáhá dostat české studenty do UK, Irska, Dubaje a Německa. Dánsko, Finsko, Švédsko a Nizozemsko potom poskytuje Scandinavian study.

 

Jestli tyto řádky četl někdo, kdo aktuálně uvažuje nad studiem v zahraničí, tak chci vzkázat jediné – s chutí do toho! Přestože to nemusí být na začátku, v průběhu (a třeba ani na konci) lehké, tak je to rozhodně nepřenositelná zkušenost, z které člověk čerpá téměř každý den. Abych však tomu všemu dodala krapet autenticity, tak musím sdílet, že jsem si tuto zemi bohužel nezamilovala. Procházela jsem si náročnou životní fází, rovnou dvakrát jsem chtěla ukončit studium, cestovala, respektive doslova utíkala, jsem do zahraničí, kdykoliv to jen bylo možné. Do této upršené země jsem na začátku přijížděla jako jedinec, který byl přesvědčený, že není na nikom závislý a všude si umí vytvořit domov. Bylo těžké smířit se s tím, že ne vždy je toto tvrzení pravdivé. Ale i přesto všechno, nebo možná pro tohle všechno, jsem za toto rozhodnutí vděčná, protože síla dneška pochází ze včerejška.

Další články

Kontakt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *