Dehydrované jídlo na treky

Doby, kdy si člověk na pěší potulování vzal konzervu trenčanského párku s fazolí, jsou už lehce pasé. I když nutno říci, že to má své kouzlo, o čemž trampové vědí své do dnes. Nicméně na dlouhé treky se hodí spíše lehké a plnohodnotné dehydrované jídlo. Jednodušší formě vládnou ořechy, ovesné kaše, sušené ovoce či instantní polévky. Bohatší stravu si pak lze připravit po domácku v sušičce nebo troubě. Jelikož v tomhle směru ale nejsem kovaná, tak se přikláním k předem připraveným dehydrovaným pokrmům…

Na českém trhu najdete značky jako je Adventure food, Mungo Hero, Adventure menu, Travellunch, Lyo, Summit to Eat, Trek’n Eat nebo dokonce i něco z Decathlonu. Po mnohých ochutnávkách jsem si nakonec oblíbila právě první zmiňovanou značku – Adventure food, na základě čehož vznikla také spolupráce při mém putování z Havířova do Istanbulu. Kromě chuti oceňuji, že dokáží vytvořit nutričně bohaté pokrmy (600 kcal na jednu porci) právě s udržením nízké hmotnosti. Ve srovnání s jinými výrobci se navíc zaměřují stejnou měrou na “masožravce”, vegetariány a vegany, což mi značně rozšířilo výběr. Jednoduše řečeno toto dehydrované jídlo doporučuji kudy chodím, a tak mě napadlo, že vám o jednotlivých kouscích, které jsem vyzkoušela, poreferuji (bohužel teda jen ty vege, pardon)!

Těstoviny alle Noci

Těstoviny s kousky vlašských ořechů, hrášku a cibulky v pikantní italské rajčatové omáčce. Miluji! Pro mě přesně ten druh jídla, kterého se jen tak nepřejím. Na treku se přes den cpu především různými sladkými proteinovými tyčinkami, takže cokoliv na slaný a pikantní způsob bodne. Navíc mě pozitivně překvapila neobvyklá kombinace ořechů a těstovin.

HODNOCENÍ: 4,5/5 hvězdiček

Těstoviny ai Funghi

Druhé, ale taky zároveň poslední těstoviny ve vegetariánské variantě. Spolu s houbami, pórkem, paprikou, špetkou pepře a cibulkou v krémové ementálové omáčce je to dokonalá symfonie. Bohužel pro mě nejsem velkým fanouškem hub, takže lehoulince trpím. Jídlo je však důležité střídat, takže tak či onak si jej vždy beru s sebou.

HODNOCENÍ: Za mě 3,5/5 hvězdiček, Za tátu (milovníka hub) 4,5/5 hvězdiček

Ovocná kari rýže

Tady patří jen jedno velký WOW! Rýžový pokrm z rozinek, kousků ananasu, zelených fazolek, pepře, slunečnicových semínek a kořeněné smetanové kari omáčky. Taky nechápete? Kombinace sladkého s kořeněným, po tom se můžu utlouct. Zcela objektivně ale dodávám, že chuť se naklání spíše ke sladšímu spektru, tudíž si tuto ovocnou kari rýži servíruji převážně ve dny, kdy konzumuji hlavně slané.

HODNOCENÍ: 4/5 hvězdiček

Kešu nasi

Další z řad rýžových pokrmů pro změnu s vůní Indonésie. Obsahuje rýži, čočku, kešu oříšky, zelené fazole, pórek, mrkev, omáčku satay, míchanou zeleninu a koření. Moc mě baví ty kešu ořechy, celkově to ale hodnotím jako něco, co neurazí, ale ani nenadchne. Nicméně věřím, že své příznivce si toto jídlo najde.

HODNOCENÍ: 3,5/5 hvězdiček

Zeleninový hotpot

Tak tohle je food porno! Omlouvám se za moje vyjadřování, ale z nějakého mě neznámého důvodu tato bramborová kaše se zeleninovým vývarem s kousky sóji, pórku, kukuřice, mrkve, česneku a bylinek je to nejlepší, co jsem zatím jedla. Možná je v jednoduchosti krása anebo mi to zkrátka připomíná mladá léta, kdy bramborová kaše ze sáčku bylo to jediné, co se dalo při spaní pod širákem uvařit. Nenechte se ale zmást, tohle je prostě chuťově úplně někde jinde a pokud máte rádi brambory, tak tohle si přibalte hned několikrát. PS: Přiznám se, že jsem ji v jednu chvíli jedla tak často, že jsem v podstatě byla jen jedna chodící (prdící) brkaše.

HODNOCENÍ: 5/5 hvězdiček

Zeleninový kuskus

Opět velmi jednoduchá kombinace – kuskus, zelenina, rozinky a máta. Nicméně je to tak skvěle okořeněné, že zeleninovému hotpotu dýchá na zátylek. Netřeba vícero slov.

HODNOCENÍ: 4,8/5 hvězdiček

Quinoa a la Mexicana

Chuťově připomíná zeleninový kuskus jen namísto rozinek je česnek a celkově je trochu více pikantní. Dokáži si představit, že s nastrouhaným sýrem je to opět bezkonkurenční jídlo, které člověk bez problému může jíst opakovaně.

HODNOCENÍ: 4/5 hvězdiček

Expediční snídaně

Snídaně z cereálií, mléka, rozinek, jablka a pražených lískových oříšků. Výživná, vydatná, teplá a taky pěkně sladká, co víc by si po ránu člověk přál? Ve chvíli, kdy vím, že mě čeká náročný a dlouhý trailový den, tak nešahám po ničem jiném.

HODNOCENÍ: 4,5/5 hvězdiček

Adventure food nás zachraňoval i ve vlaku při cestě na Ukrajinu během humanitární pomoci, díky.

Kromě všeho výše jmenovaného mě na Adventure food baví i jednoduchost přípravy. Ta se dá rozdělit do sedmi jednoduchých kroků: 1. Odrthni nad zipem, rozlož dno pytlíku, otevři a odstraň absorbér vzduchu, 2. Zalej teplou vodou až po rysku,3. Dobře promíchej, 4. Zazipuj sáček na pár minut – dle návodu, 5. Znovu promíchej, 6. Konzumuj přímo z pytlíku. A kde je ten sedmý? No přece to, že máš na další cestu přibalit do batohu jedno takové Adventure food a pak mi napsat děkovný dopis, protože ti dojde, že lepší dehydrované jídlo už neseženeš.

Horám a putování zdar!

Další články

Kontakt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *